vegetables

er grønnsaker de mest sunn mat, fremme de helse

Retten til grønnsaker

Søt potet

yams søtpotetyams, eller søte poteter dyrkes for stivelsesholdige tuber. Denne kulturen har lenge vært i vanlig syn i tropiske og subtropiske klima. Vi har subtropene, men kan vokse søtpoteter og rett sør i landet, om manøvrering og mellominntektsland modning varianter. Fordelen med yam at han kan vokse der poteter er vanlig på grunn av forfall av masseødeleggelsesvåpen eller virussykdommer ikke vokse.

Dessverre befolkningen i den sørlige delen av landet vårt er ikke kjent med søtpoteter, og han kunne med hell vokse her i det åpne feltet. For en søt potet plante? Først av alt, det er flerårig, men i kulturen den brukes som årlig. Stengelen trail yam, er det lett å slå rot på nodene. Stem lengde 1,52 m, lengde 815 cm internodes

bladene på planten er alternative, uten stipules, men på lange stilker. Formen og størrelsen på bladet bladet på ulike karakterene er ikke det samme: det er hjerte-formet, og selv kopetsa bladene. I axils av bladene utvikler blomster, danner en børste ut av 37 knopper. Pedicels så lenge petioles. Flower av søt potet ligner en trakt, som bindweed.

Denne planten er cross-bestøves, hovedsakelig bier pollinere det. Self-pollinering forekommer svært sjelden og bare i noen varianter av søtpoteter. De fleste søte poteter er formeres vegetativt med rosenkål, men for avl formål og som har tydd til frø reproduksjon. De fleste varianter av søtpotet er nesten helt mistet evnen til seksuell reproduksjon, er det mange varianter ikke blomstrer, men noen blomstrer og selv danne et frø.

Yam Knollene er noe mer enn en fortykkelse av røttene, så det er mer korrekt å kalle dem rot avlinger. De har ingen øyne og skyter utvikles fra knopper skjult, tilgjengelig i store mengder på overflaten av den underjordiske vegetative kroppen. Avhengig av klasse Knollene er globose i form, ofte langstrakt, fusiform, og fargen hvit, rosa, krem, blek gul, oransje.

Den kjemiske sammensetningen av yam knoller er i stor grad skyldes varietal egenskaper og betingelser for dyrking. Mengden tørrstoff i knoller av forskjellige varianter fra 30 til 40%. Dens viktigste delen består av stivelse og sukker (glukose priimuschestvenno). På grunn av de forskjellige sukker-innhold yam knoller har ikke samme smak, er veldig søt og svært velsmakende.

Den kjemiske sammensetningen av yam potet er lik, men karbohydrater vesentlig overstiger det. Calorie knoller under kokingen øker. I maten fortært i stekt, kokt, bakt og tørket former. Forresten, søt potetmel ganske søt. Hvis det er blandet med hvetemel, deretter i en slik blanding er det mulig å bake kjeks, kaker, bagels, muffins ... Tilsatt sukker er nødvendig.

Stem søtpoteter friske, tørkede eller zasilosovannom et godt fôr til husdyr, ernæringsmessig lik alfalfa og kløver. Hvordan å vokse dette særhet? Fremfor alt må vi få litt knoller, for en liten del av deres trenger bare noen få. På spiring av søtpoteter lå i januar, februar, kan denne boksen justeres i høyde i 1520, se

Installer den på pannen og holde i vinduskarmen. I den nederste skuffen hullene er å drenere overflødig fuktighet. Sammensetningen av jord: 1 del løs jord, deretter i like deler grov sand og humus. Etter omrøring en blanding av fyll halvparten av volumet av boksen, bør den øverste være et lag av granulært sand (35 cm).

Før legging på spirende knoller desinfisert godt i en svak løsning av kobber sulfat, og deretter sette i boksen på sand underlag og skyv jord, deretter strø med grovt sand lag 34 cm temperatur for spiring bør være innen 1827 ". For å opprettholde jordfuktighet regelmessig vannes. En måned senere, vil den seedlings vises først.

Fra fylte 46 internodes adskilt fra tuber spirer og transplantasjon eller i en varm parnichok, eller i en potte med jord. Spirer fra knoller skyte 57 ganger, en gang hver 810 dager. Frøplanter av søte poteter er plantet i åpne bakken på et tidspunkt da en god varm opp. I de sørlige delene av Sentral-Asia, begynner yam planting i slutten av april og avsluttes i begynnelsen av juni. Vilkår for å samle knoller, henholdsvis, vil være annerledes tidlig i september, slutten av oktober.

Planting i åpent terreng kan utføres som frøplanter tynnet ut, og unrooted stiklinger fra planter som har utviklet seg fra bakterier som er atskilt fra de knollene på den første (tidlig), spiser det. Ved planting borekaks må fjerne alle store blader, slik at bare en kort petioles. Planting materiale bør være fra 45 internodes.

Hvis du har nok fuktighet raskt roten borekaks, røtter utvikle seg på områder som er fuktig jord. Yams er dyrket på høye rygger, kan deres bredde være 70 120 cm, avhengig av morfologiske egenskapene til ulike (og det er dlinnopletistye korotkopletistye varianter). Avstanden mellom buskene på rad 3050, se

Plassen valgt for søtpotet, slik at det var godt opplyst, fordi anlegget ikke liker det enda litt skygge. Spesielt godt det gror i sør, godt varmet bakker. Den beste jorda for det å være sand, sand leire, silt, og lett leirjord med en dybde av grunnvann i mer enn 2 m. Selv søtpotet er ikke redd for tørke, men det burde være, spesielt under forankring av borekaks.

Men i andre halvdel av vekstsesongen ikke hengi vanning, og for 1520 dager før høste dem alle stoppe. Søtpoteter, gravd fra tørr jord på en solrik dag, godt sortert og tørket, kan lagres på et tørt, ventilert sted ved 812 '6 måneder eller mer. Hvis det gravd inn i den fuktige, regnvær eller etter et lett frost, det krever nesten ingen lagret.

Disse knollene ble umiddelbart lov til foredling eller fór til husdyr. På tidspunktet for høsting for å få de mest produktive anleggene vippene apikale borekaks til root og i potter. Sett dem på en lys vinduskarm plantene ser vakkert. Om våren kan du klippe dem med stiklinger og plantet i åpent terreng.

Fortell kort om hva som er laget av søtpoteter. Oppskriftene er designet Samarkand kokker. Manta med søtpoteter. Mark: 400 g poteter, mel / 200 g, 40 g smeltet smør, løk, 100 g, 50 g fett kurdjuchnogo, salt og svart pepper etter smak. For deigen vil trenge to ferske egg. Kjøttdeigen tilberedes som følger: renset søtpotet skåret i små terninger, legg smuldret bacon, lett stekt løk, pepper og salt.

Den kjølige friske Deigen deles opp i biter som veier 20 25 g, hvert kast til en tynn rund pannekake. I midten av kaken for å sette en klype kvernet kjøtt og kantene av deigen zaschipnut. Klar Manta plassert på smurt panner gitteret-mantyshnitsy og satt i kokende damp potten, tett lukket på toppen. Stek i et par på 30 minutter. Tilberedt og pakket i parabol eller på en plate overstrødd med rømme eller djevelrokker smeltet smør og dryss med pepper.

Søt potet koteletter. 1 kg søtpoteter: rå egg 2 stk, hvetemel 4 ss.. ss vegetabilsk olje 100 g rømme 200 g smør 1 ss, skje. Den rensede søt potet kokt i saltet vann. Drain søtpoteter i varm grøt eller gni.

Den resulterende massen er å legge smør, egg, litt mel eller semule, alt dette er grundig rørt, å kutte ballene, rulle i mel eller brødsmuler, ta form av koteletter, så stek i vegetabilsk olje på begge sider. Serveres med rømmesaus. Søtpotet ostekake med cottage cheese. Trenger: 400 g søtpoteter, mel / s 4 av Art. skje med smeltet smør 2 ss. skjeer av cottage cheese 150 g rå egg 3 stk. sukker 2 ss. skjeer.

Yams kokk, gni, tilsett mel, egg, smør og bland godt. Mye av rull på et lag 2 cm tykk og kutte sirkler ut av det og sette dem på et ark, oljet. I midten av hver sirkel for å lage en utsparing i å sette stuffing av revet ost, sukker og egg. Smear ostekake egg og stek i ovnen.

Når en tabell for å helle smeltet smør. Cheesecakes søt potet med cottage cheese og rømme. For tilberedning av måltider bør være: søtpotet 300 g, 300 g cottage cheese, egg, rå 2 stk, hvetemel 5 ss.. skjeer smeltet smør 3 ss. skjeer, kopper rømme, 3 ss sukker. skjeer. Kokt yam tørke, legge cottage cheese, egg, salt, sukker og mel. Bland alt, mye banket opp, å kutte ballene og stek til de er gyllenbrune. Serveres med rømme.

rosenkål, neper, søtpoteter, poteter